29 Ocak 2014 Çarşamba

SEZON ORTASI DEĞERLENDİRMESİ VE YAKLAŞAN ALL- STAR

Eylül ayının sonunda başlayan ve tüm hızıyla devam eden 2013- 2014 NBA sezonunun tam ortasına gelmiş durumdayız şu sıralar. Takımlar, 82 maçlık uzun sürecin 44, 45 ve 46'ncı maçlarını oynadılar bile. Geriye çok sıkı geçmesi beklenen bir ikinci yarı kalıyor. Ve özellikle her sene merakla beklenen All Star heyecanı da cabası. Ben son yıllarda All Star maçlarını izlememeyi, ve düşündüğümde de, aslında hiçbir zaman keyif almadığımı düşünüyordum zaten. Bir tek, Jordan'ın efsanevi son All Star maçı haricinde tabi ki...
Jermaine O'Neal da olmasaydı, o maç çok şiirsel bir son ile noktalanacaktı Jordan için. Neyse, bu sezonla devam edecek olursam, All- Star seçimleri gerçekleşti ve halka açık seçimler ile ilk beş kadroları Doğu'da ve Batı'da belli oldu. İlk beşe seçilmeyen oyuncular tartışıldı, üzerine yoğunlaşıldı vesaire vesaire... Bunlar arasında James Harden, Dwight Howard, John Wall gibi isimler yer almakta. Büyük ihtimalle hepsi yedek takımlar içinde yer alacaklardır diye düşünüyorum. İlk beş kardolarına göz attığımızda ise, 1 milyon 400 küsür bin oy ile en çok oy alan oyuncu Lebron James oldu ve bu kimseyi şaşırtmamalı. Mvp'nin de gene en büyük adayı olduğunu kanıtlamış oldu böylece. Lebron'un ardından en çok oy alan ikinci isim ise 1 milyon 300 küsür bin ile Kevin Duran ve 1 milyon 200 bin dolaylarındaki oy sayısı ile Paul George takipte oldular.
Kobe Bryant 988.884 oy ile Batı'da en çok oy alan 3. isim olurken, sakatlığı sebebiyle oynayamacağını açıklamıştı geçtiğimiz günlerde. Yedek isim olarak Harden'ın çağırılması büyük bir ihtimal olarak gözüküyor.
İlk beşler ise şöyle oldu:
Doğu Konferansı ilk 5 oyları 
LeBron James (Miami Heat): 1.416.419
Paul George (Indiana Pacers): 1.211.318
Carmelo Anthony (New York Knicks): 935.702
Dwyane Wade (Miami Heat): 929.542
Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers): 860.221
Batı Konferansı ilk 5 oyları 
Kevin Durant (Oklahoma City Thunder): 1.396.294
Stephen Curry (Golden State Warriors): 1.047.281
Kobe Bryant (Los Angeles Lakers): 988.884
Blake Griffin (Los Angeles Clippers): 688.466
Kevin Love (Minnesota Timberwolves): 661.246
All Star maçının 17 Şubat gecesi saat 4'te başlayacağını ( 4 olduğuna sakın bakmayın, en erken 5'te başlar bu gibi maçlar) hatırlatarak, normal sezona dönüş yapalım.
Sezon ortasına değinmiştim. Tam sezonun yarısına gelmişken, tüm NBA'i kasıp kavuran ve 35-9'luk derecesiyle, boğucu savunmasıyla, Lance Stephenson, Paul George, Roy Hibbert ve sakatlıktan dönen Danny Granger gibi isimlere sahip bir Indiana gerçeği hakim tün NBA'e. Tüm sezon boyunca istikrarlı ve kararlı bir şekilde yoluna devam ederlerken, maç başına yedikleri 90,2 sayı ile savunma konusunda ne kadar caydırıcı olduklarının istatistiksel bir kanıtına şahit oluyoruz. Bir diğer yandan da maç başına 98, 7 sayı atıyorlar. Yani 8,5 sayı fark göze çarpıyor. Chicago Bulls savunması da 92,9 ile rakamsal olarak çok etkileyici fakat, Rose yokluğunda sayı bulmakta ve komutayı sürdürecek oyuncuyu bulmakta zorlanıyorlar. Bir de Luol Deng takası ile, en skorer oyuncularını Cavaliers'a gönderdikten sonra, bu sezon da yüksek umutlar bağlamadıklarını anlamış olduk. Indiana'ya değinmeye devam edecek olursak, Miami ile zirve kapışması içindeler ve tahminimce bu yarışmayı kazanan taraf olacaklar. Geçen sezonun Doğu Finali rövanşını unutmadılar ve geçen sezona göre çok daha inatçı ve sistemli bir yapıdalar. Miami Heat'in bu seneki işi bir hayli zor diyebilirim. NBA'de en sistemli, en kararlı, ve şampiyonluğun en büyük adayı görüntüsündeler şu anda. Batı'daki mücadelede ise, Oklahoma'nın 36-10'luk derecesi ve liderliği mevcut. Peşinden 33-12 ile yıllardır üst seviyelerde basketbol oynamayı alışkanlık haline getirmiş bir San Antonio var ve bu sezonun flaş ekibi olarak göze çarpan 33-13'lük derecesiyle Portland takımı yer almakta. Batı'da play-offlara kapak atmaya çalışan ekiplerin sayısı 3 iken, her an her şeyin olabileceği zayıf Doğu tarafında ise bu rakam 5 ve play-off'un son sırasındaki Bobcats yüzde elli barajının 8 maç altında yer alıyor. Yani dereceleri (19-27) Batı'da son sırada bulunan ekip Dallas ve derecesi (26-20).
Doğu ve Batı arasındaki güç ve adalet farkı bu kadar net durumda yani. Bakalım All Star, sonrası, Play-Off'lar, sakatlıklar vesaire, tüm sezon nasıl bir son bulacak. Heyecan her geçen gün artarak devam ediyor...

2 yorum: